logo

Live Production Software Forums


Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Options
Go to last post Go to first unread
jet  
#1 Posted : Tuesday, July 28, 2015 5:15:40 AM(UTC)
jet

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 11/14/2012(UTC)
Posts: 168
Man
Location: Finland

Thanks: 35 times
Was thanked: 9 time(s) in 8 post(s)
Hi guys.

Has anyone got or tried vMix tally lights to work with any other Arduino than Arduino UNO?

Trying to get official Arduino MICRO to work with vMix 15 but not working. Arduino UNO works.

I did bring this compatibility problem up a long time ago when I tried to get vMix to work with Arduino clone Romeo R2 (didn't work either).

vMix just says: "Connecting" and then "ConnectError".


Martin, please look in to this Arduino compatibility issue.

Kind regards,
Jan


thanks 1 user thanked jet for this useful post.
PFBM on 8/1/2015(UTC)
admin  
#2 Posted : Tuesday, July 28, 2015 5:35:14 AM(UTC)
admin

Rank: Administration

Groups: Administrators
Joined: 1/13/2010(UTC)
Posts: 4,266
Man
Location: Gold Coast, Australia

Was thanked: 2383 time(s) in 1042 post(s)
Hi Jan,

See the documentation below:
http://www.vmixhd.com/help15/TallyLights.html

vMix requires the StandardFirmata firmware to be installed, as it is not by default.
Refer to the arduino documentation for instructions for your device.

Regards,

Martin
vMix
thanks 1 user thanked admin for this useful post.
PFBM on 8/1/2015(UTC)
jet  
#3 Posted : Tuesday, July 28, 2015 6:07:56 AM(UTC)
jet

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 11/14/2012(UTC)
Posts: 168
Man
Location: Finland

Thanks: 35 times
Was thanked: 9 time(s) in 8 post(s)
admin wrote:
Hi Jan,

See the documentation below:
http://www.vmixhd.com/help15/TallyLights.html

vMix requires the StandardFirmata firmware to be installed, as it is not by default.
Refer to the arduino documentation for instructions for your device.

Regards,

Martin
vMix


Hi Martin.
Yes, I have always installed the standard firmata before testing.

Could you test it on Arduino Micro?

Kind regards,
Jan
jet  
#4 Posted : Saturday, August 1, 2015 9:01:34 AM(UTC)
jet

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 11/14/2012(UTC)
Posts: 168
Man
Location: Finland

Thanks: 35 times
Was thanked: 9 time(s) in 8 post(s)
Any news on this topic?

Since no one has posted a reply saying he has got Arduino to work with vMix (other than Arduino UNO) I am certain that there are issues with it. I have tested it with Arduino MICRO and Arduino clone Romeo with the standard firmata installed in them.


Martin, have you tested it on any ohter Arduino and got it to work?

Kind regards,
Jan
thanks 1 user thanked jet for this useful post.
PFBM on 8/4/2015(UTC)
PFBM  
#5 Posted : Tuesday, August 4, 2015 10:54:45 AM(UTC)
PFBM

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 3/30/2011(UTC)
Posts: 289
Man
Location: Portugal

Thanks: 341 times
Was thanked: 33 time(s) in 28 post(s)
HI,

Arduino tally not working with vMix on Windows pro 10 64 bits !
no problems on Windows 7 , 8 and 8.1....
the usb controller installs correctly on Windows 10 .
i install the vmix tally driver.... go to settings to configure tally´s .... and gets connect error...
tried to check the firmware... no success :(

Cheers

PFBM
admin  
#6 Posted : Wednesday, August 5, 2015 6:10:44 AM(UTC)
admin

Rank: Administration

Groups: Administrators
Joined: 1/13/2010(UTC)
Posts: 4,266
Man
Location: Gold Coast, Australia

Was thanked: 2383 time(s) in 1042 post(s)
I've just posted a new driver installer below that should help for Windows 10.
There is also a registry fix in some cases when the settings become corrupt:

http://www.vmixhd.com/kn...uino-tally-lights-driver
thanks 1 user thanked admin for this useful post.
PFBM on 8/5/2015(UTC)
PFBM  
#7 Posted : Wednesday, August 5, 2015 7:06:03 AM(UTC)
PFBM

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 3/30/2011(UTC)
Posts: 289
Man
Location: Portugal

Thanks: 341 times
Was thanked: 33 time(s) in 28 post(s)
Hi Martin !
Ultra thanks !!

Problem solved.

Kind regards,

PFBM
SGDF  
#8 Posted : Saturday, September 3, 2016 9:00:43 AM(UTC)
SGDF

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 3/22/2016(UTC)
Posts: 2
Location: YKT

admin wrote:
I've just posted a new driver installer below that should help for Windows 10.
There is also a registry fix in some cases when the settings become corrupt:

http://www.vmixhd.com/kn...uino-tally-lights-driver



All this has no result. Does not work.
Look for other solutions!
bmckibbin  
#9 Posted : Tuesday, October 4, 2016 4:07:12 PM(UTC)
bmckibbin

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 10/4/2016(UTC)
Posts: 4
Location: UK

I also cannot get anything other than the UNO to work. On a Mega 2560 Standard Firmata is loaded and the test program can drive all outputs so there is nothing wrong with the code or the board but vMix still says connect error. I have tried the new drivers and tried the registry fix. UNO is seriously limited as you have no facility for more than 13 Digital Out pins which is why I wanted to use the Mega. Even utilisation of the Analog pins would be a help but it should be very easy to make it work with any Arduino.
jet  
#10 Posted : Wednesday, October 5, 2016 2:54:47 AM(UTC)
jet

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 11/14/2012(UTC)
Posts: 168
Man
Location: Finland

Thanks: 35 times
Was thanked: 9 time(s) in 8 post(s)
Hi.

In my case the problem did go away with vMix 16.0.0.115 and newer vMix versions and now it works at least with Arduino Uno and Arduino Micro.

Kind regards,
Jan
bmckibbin  
#11 Posted : Thursday, October 6, 2016 6:23:57 AM(UTC)
bmckibbin

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 10/4/2016(UTC)
Posts: 4
Location: UK

jet wrote:
Hi.

In my case the problem did go away with vMix 16.0.0.115 and newer vMix versions and now it works at least with Arduino Uno and Arduino Micro.

Kind regards,
Jan


I'm running vMix 17.0.0.111 and can't get the Mega 2560 to work at all. Even the first 12 (2-13 on Arduino board) won't work but they work fine with the UNO boards I have.
admin  
#12 Posted : Thursday, October 6, 2016 6:29:46 AM(UTC)
admin

Rank: Administration

Groups: Administrators
Joined: 1/13/2010(UTC)
Posts: 4,266
Man
Location: Gold Coast, Australia

Was thanked: 2383 time(s) in 1042 post(s)
Hi,

By default vMix detects the Mega 2560 and assigns it as control surface control as that is what is used in our hardware.
To disable this functionality you will need to manually edit vMix64.exe.config in the vMix install directory and set as follows:

<setting name="ControlSurfaceEnabled" serializeAs="String">
<value>True</value>
</setting>

To

<setting name="ControlSurfaceEnabled" serializeAs="String">
<value>False</value>
</setting>

Regards,

Martin
vMix
bmckibbin  
#13 Posted : Saturday, October 15, 2016 4:48:20 AM(UTC)
bmckibbin

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 10/4/2016(UTC)
Posts: 4
Location: UK

admin wrote:
Hi,

By default vMix detects the Mega 2560 and assigns it as control surface control as that is what is used in our hardware.
To disable this functionality you will need to manually edit vMix64.exe.config in the vMix install directory and set as follows:

<setting name="ControlSurfaceEnabled" serializeAs="String">
<value>True</value>
</setting>

To

<setting name="ControlSurfaceEnabled" serializeAs="String">
<value>False</value>
</setting>

Regards,

Martin
vMix


Thanks, I will try this. I am using a second Arduino (Due) as a USB midi input device to interface with a control surface. Will this be affected?

Bryan
bmckibbin  
#14 Posted : Monday, November 14, 2016 5:31:01 PM(UTC)
bmckibbin

Rank: Newbie

Groups: Registered
Joined: 10/4/2016(UTC)
Posts: 4
Location: UK

bmckibbin wrote:
admin wrote:
Hi,

By default vMix detects the Mega 2560 and assigns it as control surface control as that is what is used in our hardware.
To disable this functionality you will need to manually edit vMix64.exe.config in the vMix install directory and set as follows:

<setting name="ControlSurfaceEnabled" serializeAs="String">
<value>True</value>
</setting>

To

<setting name="ControlSurfaceEnabled" serializeAs="String">
<value>False</value>
</setting>

Regards,

Martin
vMix


Thanks, I will try this. I am using a second Arduino (Due) as a USB midi input device to interface with a control surface. Will this be affected?

Bryan


I tried the change to the config file but still cannot get the Mega to work for tally. It says connected now but doesn't actually change outputs.
spino  
#15 Posted : Tuesday, December 20, 2016 12:37:50 PM(UTC)
spino

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 12/20/2016(UTC)
Posts: 107

Was thanked: 14 time(s) in 7 post(s)
I confirm Arduino uno works but Arduino Mega 2560 doesn't work. Both with standard firmata, on the same PC and in the same conditions. I tried to change vmix64.exe.config, I tried to open regedit and reset port com but no results: always "connect error". I'm going crazy.
sdonn  
#16 Posted : Monday, September 3, 2018 5:33:28 PM(UTC)
sdonn

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 11/10/2016(UTC)
Posts: 10

spino, did yu get this working?
I too am getting a connect error with the Mega. Standard Firmata is installed.
I notice when VMIX is opened that there is some activity on the Arduino board, but when I select COM4 within Vmix it says connect error. *It is definitely connected to COM4).
Thanks
richardgatarski  
#17 Posted : Monday, September 3, 2018 6:21:16 PM(UTC)
richardgatarski

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 2/18/2014(UTC)
Posts: 1,422
Location: Stockholm

Thanks: 112 times
Was thanked: 216 time(s) in 179 post(s)
Have you tried (in particular step 3 and onwards) https://www.vmix.com/kno...s-with-arduino-mega-2560
sdonn  
#18 Posted : Tuesday, September 4, 2018 3:38:07 AM(UTC)
sdonn

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 11/10/2016(UTC)
Posts: 10

Yes I tried it but that made no apparent difference. I think I have managed to get it working though.
It only works if I start VMIX first and then plug in the Arduino Mega board.
If I plug the board in first then it doesnt work. This hardware seems a bit tempermental and fussy!
spino  
#19 Posted : Tuesday, September 4, 2018 5:05:02 AM(UTC)
spino

Rank: Advanced Member

Groups: Registered
Joined: 12/20/2016(UTC)
Posts: 107

Was thanked: 14 time(s) in 7 post(s)
sdonn wrote:
spino, did yu get this working?
I too am getting a connect error with the Mega. Standard Firmata is installed.
I notice when VMIX is opened that there is some activity on the Arduino board, but when I select COM4 within Vmix it says connect error. *It is definitely connected to COM4).
Thanks


Which version of vmix are you using? I had the same your problem (
) but it was solved with new versions
matteoarrigone  
#20 Posted : Monday, December 2, 2019 3:56:51 AM(UTC)
matteoarrigone

Rank: Member

Groups: Registered
Joined: 2/18/2018(UTC)
Posts: 23
Man
Location: Milan, Italy

Thanks: 4 times
Was thanked: 2 time(s) in 2 post(s)
Originally Posted by: sdonn Go to Quoted Post
Yes I tried it but that made no apparent difference. I think I have managed to get it working though.
It only works if I start VMIX first and then plug in the Arduino Mega board.
If I plug the board in first then it doesnt work. This hardware seems a bit tempermental and fussy!


Hi everyone, I've got the same problem, has anyone found a solution?

Regards,
Matteo
Users browsing this topic
Similar Topics
Arduino compatibility (General Discussion)
by jet 7/27/2015 11:11:33 AM(UTC)
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.